Skriv ut

Tuna Hästberg 2023

20-22 jan 2023

 

I hundratals år har gruvdriften tagit Sverige framåt. Här nere i gruvan i Idkerberget har man brutit järnmalm i hundratals år, den sägs vara särskilt rik på mangan. Man slutade för något sekel sedan och nu är gruvan fylld med kristallklart vatten som är coolt att dyka i.

 

Vi gruvdyker hela helgen i de så kallade öppna delarna av gruvan, dvs att man inte behöver ha gruvcert för att dyka där. Det är konstant 2-4 grader i luft och vatten nere i gruvan och våra erfarna guider ser till att vi simmar rätt i gångar och schakt.

 

Vi lyxar till det lite den här vintern och har bokat in oss på hotell i Borlänge. Det tar en halvtimme att köra till gruvan på lördagsmorgon, men vi får frukostbuffé och sköna sängar! Vi delar rum två och två, vill ni ha dubbelsäng så säg till i god tid så kollar vi om det går att ordna.

Vi möts på Gylle Hotell på fredag kväll, enklast är om man käkar middag på vägen upp så snackar vi ihop oss när alla kommit fram.

 

På lördagen börjar vi med en torrtur i Äventyrsgruvan, det blir lite enklare klättring och zipline men framförallt en bra överblick på området, vill man inte klättra så väntar man på oss andra i värmestugan under tiden, sedan gör vi 2 dyk på lördagen och 2 dyk på söndagen. Vi tar med lunch och fika till gruvan. Det finns toaletter och värmestugor nere i gruvan. På lördag kväll har vi bokat bord åt oss på restaurangen på hotellet, det blir skönt att kunna glida ner och få i sig lite mat, kanske en dryck, och sen vila upp sig för den andra dykdagen.

 

Tag med: oömma kläder som tål att bli skitiga för torrturen, ordentliga kängor, handskar, mössa man kan ha hjälm ovanpå. Dykutrustning, varma underställ, starka lampor, backuplampa. Ta även med en torrdräktsgalge om du har så du kan hänga dräkten på tork i gruvan under natten.

Dubbla flaskor om du inte vill släpa flaskor mellan dyken för fyllning (gäller lördagsdyken).

 

Förkrav: Du är en erfaren kallvattensdykare som dyker snyggt och har stenkoll på din utrustning, minst 50 dyk, nitrox och AOW. Du behöver även ha dykt nyligen så häng med på lite vinterdykning vet ja!

 

Adress till gruvan: https://goo.gl/maps/3kJtnBerwQ8STBff7

Adress till hotellet: https://goo.gl/maps/FaMfXs4PfDj8oyeQ6

 

Pris: 3800 kr inklusive 2 nätters boende i delat rum, 2 frukost, 2 lunch, 1 middag på restaurang i Borlänge, 2 fika, guidning och torrtur. Det som tillkommer är gasfyllningen (Nitrox) samt även dryck till middagen.

 

Gaspriser:

Nitrox 21-30% (single bottle) 100:- (10€)

Nitrox 21-30% (double bottle) 200:- (20€)

Suit Inflation(max 3L bottle) 100:- (10€)

Oxygen 100% (max 3L bottle) 100:- (10€)

Oxygen 100% (max 7L bottle) 200:- (20€)

Helium based mix, trimix 36öre/liter + 200:-(0,36€/liter + 20€

 

För att säkra din plats, anmäl dig snarast till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Betala in anmälningsavgiften (1000kr) först när du fått ok på att du får plats. Swishnr meddelas vid säkrad plats.

Slutbetalning sker senast 15 december 2022 direkt till Vrakdykarpensionatet som ordnar utfärden. Swisha resterande belopp (2800kr) till 1233187937, märk betalningen “LMDYK Jan 2023”. Du kan även betala med kort, kontakta då Vrakdykpensionatet (Emmy Ahlen) på Tel: +46765675312

 

Kul att du vill hänga med oss på dykresa i detta underbara avlånga land! Har du några allergier eller särskilda önskemål så säg till i god tid.

 

Visste du att man inte får vissla nere i gruvan? Då blir Gruvfrun förbannad och det är inte bra! Mer om det i februari när vi är på plats!

 

//Thomas & Öie

 

Vid frågor kontakta:

Thomas Ullström: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Öie Lindeberg: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.